webcreation: Free Design

Oorlogen: De Grebbelinie

phoca thumb l wo1 3 opening 068Gemeentearchivaris Gert Groenleer en Burgemeester van Veenendaal, Wouter Kolff onthullen een foto in het kader van de tentoonstelling Bezet en Bevrijd, Veenendaal in WOI, een samenwerkingsverband tussen het Gemeentearchief, de HVOV en Museum Veenendaal in 2014.

Veenendaal en WOI
Tijdens WOI kwamen er 1220 Belgische vluchtelingen naar Veenendaal. Zij werden opgevangen in een noodhospitaal aan de Markt. Belgische nazaten stelden de hierboven getoonde foto beschikbaar. Deze foto laat zien dat er 3 kinderen werden geboren in het noodhospitaal. Een blije gebeurtenis in barre tijden! Veel Belgische vluchtelingen werden gastvrij opgevangen in de huizen van de Veenendalers. Een bijzondere erfenis is: een treintje van een Belgische vluchteling geschonken aan het Veenendaalse gezin waar hij gastvrij opgevangen werd. Het treintje wordt nu tijdelijk geëxposeerd in de expositie Op de vlucht in Huis Doorn maar zal in 2017 weer terug komen naar Museum Veenendaal.                                   

Ook worden er Veenendaalse soldaten gemobiliseerd bij de landsgrenzen. Dit gegeven wordt geïllustreerd door een soldatenboekje van Veenendaler Arnoldus van de Bovenkamp te bezichtigen in de vaste presentatie. Voor meer info over WO1 tentoonstellingen in de provincie Utrecht: www.geschiedenislokaalutrechtwo1.nl en www.huisdoorn.nl.

Veenendaal en de Grebbelinie. Veenendaal ligt midden in de Grebbelinie, een verdedigingswerk welke loopt van de Rijn bij de Grebbeberg bij Rhenen tot aan Spakenburg. In hoeverre de Grebbelinie een rol speelde tijdens de oorlogen o.a. 80 Jarige Oorlog en WOII is te lezen op de monumentale zuilen in de vaste tentoonstelling.