webcreation: Free Design

Museum Veenendaal organiseert voor het derde jaar op rij een succesvolle kunst-taxatie-dag!

Museum Veenendaal organiseerde afgelopen zaterdag, 15 april, voor het derde jaar op een rij een taxatie-middag in samenwerking met Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen. Zo’n kleine 200 bezoekers bezochten deze dag om o.a. schilderijen, tekeningen, zilver, porselein en kleine antiquiteiten te laten beoordelen op waarde, herkomst en originaliteit.

plattekunst‘Platte kunst’
Tijdens de eerste twee edities werd er meer kunst ontdekt dan curiosa en ook deze derde editie was niet onverdienstelijk. Bijzondere items werden onder andere ontdekt aan de tafel van taxateur Paul Dumay, tevens eigenaar van Kunsthandel Art Dumay. Hij kreeg een olieverfschilderij met gezicht op de Veluwe van de kunstenaar Xeno Münninghoff (1873 - 1944) onder ogen en een olieverf op doek met een voorstelling van een paard met een kar in een duinlandschap van de kunstenaar Franz Deutmann (1867- 1915).

Een andere vondst was een schilderij van Jo Schrijnder (1894-1968) met een voorstelling van opvliegende eenden boven de Ankeveense plassen en een schilderij van Ferdinand Hart Nibbrig (1866 – 1915) met daarop afgebeeld een Volendammer visser. Deze laatste kunstenaar was een Nederlands schilder en één van de eerste kunstenaars die het luminisme in Nederland introduceerde en tevens bevriend met kunstenaars zoals Rappard en Breitner.

Varia
variaOok de andere twee taxateurs kregen fraaie items onder ogen. Het was druk, maar er was bovenal ook veel diversiteit. Zo kwamen er twee antieke Duitse Siersabels onder ogen, een bonbonschaal uit 1879 van kristal met zilver en een vooroorlogs Japans automatische sprinkhanen- vangmachine. Tevens werden er bijzondere sieraden getoond, maar wat vooral opviel was een grote en zware zilveren halsketting uit Jemen dat waarschijnlijk ooit als bruidssieraad heeft gediend.

Kortom: een taxatie-dag met vele bezoekers en bijzondere vondsten. Daarmee werd ook de derde editie een succesvolle dag voor Museum Veenendaal en Kunsthandel Art Dumay.